HABERLER>İŞ DÜNYASI
7 Mart 2019 Perşembe - 11:09

Sofralık zeytin ihracatı Olivtech’te konuşuldu

Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında fuarizmir’de düzenlenen Gurme Sohbetler’de zeytin, zeytinyağı ve üretim teknolojilerine yönelik her konu ele alınıyor. Sektörün uzman isimlerini üretici ve tüketicilerle buluşturan etkinliklerin ilk gününde sofralık zeytinin üretim, tüketim ve ihracat konuları ele alındı.

Sofralık zeytin ihracatı Olivtech’te konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında gerçekleşen “Gurme Sohbetler”in ilk gününde zeytinin üretiminden tüketimine kadar tüm süreç ele alındı. Uzman konuklar arasında yerini alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Denetim Kurulu Üyesi Meltem Demirci, “İhracatta yıldızımız parlasın istiyorsak eğer sürdürülebilirliği sağlamamız lazım. Hedefimiz, yüksek katma değere sahip, ambalajlı zeytin ihracatımızın artırılması ve genel olarak ihracatımızda sürekliliğin sağlanması” şeklinde konuştu.

İhracatın temeli sürdürülebilirlik
Uluslararası pazara açılmanın ön koşullarını vurgulayan Demirci, “İhracatın en önemli kuralı hammaddenin her daim ulaşılabilir olmasıdır.  Bizler aynı kalitede ve aynı özellikte zeytin hammaddesine her dönemde ulaşamıyoruz. Ağaç sayımız son yıllarda artmış olmakla birlikte, verimlilik oranı düşük. O nedenle lisanslı depoculuğun acilen başlaması gerekiyor Türkiye’de. Çünkü ihracatçıysanız, ‘Bu sene var önümüzdeki sene mevsimsel koşullar ne olacak bilmiyoruz’ deme şansınız yok. Her daim sürdürülebilir bir şekilde ürünü teslim etmemiz gerekiyor” dedi. 
Desteklerin en az yüzde yüz oranında artması lazım
İspanya, İtalya, Yunanistan gibi rakip ülkelerle rekabette zorlanmasının en büyük nedeninin ülkemiz aleyhine oluşan maliyet farkları olduğunu belirten Demirci, “Ülkemizde ihracatçıya sağlanan ‘Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi’ desteği çok düşük. Zeytin ve zeytinyağına sağlanan ihracat desteklerinin en az yüzde yüz oranında artırılması durumunda, diğer üretici ülkelerle rekabet edebilir bir düzeye gelmiş olacağız. Desteğe ihtiyacımız var çünkü Türkiye’de zeytin sektörü bir yıldız olmakla beraber hala küçük bir sektör. Büyümeye ihtiyacımız var. Atılan adımlar güzel, umutluyuz. İhracatın da önünün açılacağına inanıyoruz” dedi.

Üretim teknolojileri daha sağlıklı ve güvenli
Akhisar Ticaret Borsası adına konuşan Ayla Yavaş, kaliteli üretimin artırılması ve fidan üretimine ağırlık verilmesi gerektiğine vurgu yaparak; “Önemli olan bölgelerin yerel çeşitlerine ağırlık verilmesinin sağlanması. Bunun yanında ülkemiz tarım faaliyetlerinde çok büyük gelişmeler var. Çiftçimiz daha bilinçli. İlaçlama, gübreleme ve paketleme yöntemlerine ağırlık verilerek daha kaliteli üretimlerin önü açılmaya başladı. Sofralık zeytin üretiminde Türkiye’de daha büyük işletmelerin açılmasıyla teknolojik üretime de ağırlık veriyor. Piyasada ambalajlı ürünlere yönelim artıyor, tüketiciler ambalajlı zeytin tüketimini tercih ediyor. Çünkü Paketli ürünler çok daha sağlıklı. Fabrikalarda bütün üretim süreci A’dan Z’ye kontrol altında. Hijyen koşullarına yüzde yüz uyuluyor” dedi.

Paketlenmiş zeytin tüketmek çok daha sağlıklı
Paketlenmiş zeytinlerin diğer ambalajlı ürünlerin aksine koruyucu ya da katkı maddesi içermediğine değinen Fora Zeytin Pazarlama Direktörü Ayşegül Arkök Tüfekci ise, “Sterilizasyon ve pastörizasyon işlemleriyle ambalaj kapandıktan sonra evlerde yapılan vakum kavanoz modeli gibi içindeki havası alınıyor. Ürün, kapağını siz açana kadar tazeliğini koruyor. Bir ürünün insan sağlığı açısından hiçbir risk taşımadığını garanti edip üretim süreçlerini ona göre yapan ISO 22000 bin gıda güvenilirliği yönetim sistemi diye bir sistem vardır gıda üretiminde. Ülkemizdeki ambalajlı zeytin üreticiliği, bu sertifikasyon yöntemine göre yapılır. Bu sebeple, paketlenmiş zeytin tüketmek çok daha sağlıklı” şeklinde konuştu.

 
TOBB'de kadın ve genç girişimciler seçildi
 
Karabağlar'da 8 Mart coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOBB'de kadın ve genç girişimciler seçildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Torbalı Genç Girişimciler Kurulu ...
'Her ürün üretenin bilgisi kadar kıymetlidir'
?Bilgi birikimi yüksek mobilya üreticilerinin Türkiye ve Dünyanın dört ...
İzmirli sanayiciye çağrı: İstihdam teşviklerinden yararlanın
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Burası ...
 
Yeni iş kuran gençlere 3 yıl sürecek destek
Genç girişimciler, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren 3 yıl ...
Torbalı kalitesini tescilledi
Akreditasyon Sertifika Töreninde belgesini yenileyen sınırlı sayıdaki ...
Dijitalleşen KOBİ'lere devlet desteği
Bakan Varank, "Bugünden itibaren akıllı dijital teknolojileri desteklemeye ...
 
Oda üyelerine uzun vadede düşük faizli kredi imkanı
Üyelerinin daha düşük faizle uzun vadede finansmana ulaşması için harekete ...
Meslek liseleri odalara emanet
TOBB ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokolle 81 ilde ...
Mobil ödeme kredi kartlarını solladı
Aktif Bank Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva